четвртак, 12. децембар 2019.

KAKO PRAVILNO RAZDVAJATI KNJIGE U BIBLIJI?

Knjige u Bibliji su podjeljene (razdvojene) po kategorijama, koje su bazirane po “primarnim grupama ljudi” kojima Bog govori.Uzmite u obzir ovo: jako malo nauka u Bibliji se podjednako primjenjuje svakoj od ovih grupa.

1. Židovima pod Zakonom.
2. Poganima.
3. Današnjim kršćanima.
4. Svecima u Velikim Nevoljama.
5. Osobama koja će živjeti u Mileniju.

Na primjer, nauk Mojsijevog Zakona vrijedi za Izrael (grupa 1.), ali zato ne vrijedi za pogane i kršćanine (grupe 2. i 3.).

Prema tome, instrukcije koje su primjenjive za 1. grupu, nisu primjenjive za one koji su u 2. i 3. grupi jer nisu pod Mojsijevim Zakonom. To ne znaći da Zakon nije riječ Božja ili da to nije istina, nego to znaći da vrijedi samo za one koji su pod Mojsijevim Zakonom, ne za nas. Stoga, kad čitate biblijski odlomak, obavezno se zapitajte: “na koga se ovaj nauk odnosi i primjenjuje, 1. 2. 3. 4. ili 5. grupu?

Još jedan primjer, Biblija drugačije djeluje sa Staro Zavjetnim vjernikom koji je pod Zakonom; nego sa kršćaninom punim Duhom koji pokušava živjeti po volji Božjoj danas. Isto tako vjernik u doba Velikih Nevolja će morati izbjeći žig Zvijeri, dok danas nema žiga Zvijeri od kojeg bi kršćanin trebao strahovati. Instrukcije su apsolutno istinite u doba Velikih Nevolja, ali se ne odnose na nas vjernike danas. Jednostavno se zapitajte ova 4. pitanja kod svakog stiha u Pismu u nastojanju da razumijete kome i što je pisano, i je li se odnosi za mene danas.

Pitanja:

1. Tko govori?
2. Kome govori?
3. Pripadam li ja toj grupi kome je rečeno? (Židov, poganin ili kršćanin)
4. Je li nauk koji govori univerzalan, za sva doba ili se odnosi samo na grupu kojoj je rečeno?

Neosporiva je činjenica da Biblija sadržava nauk koji se fundamentalno odnosi na grupu ljudi u drugim vremenskim razdobljima, ali se direktno ne odnose na vjernika danas. Biblija se jednostavno dijeli na sekcije prema temelju primarnih grupa ljudi, koje Bog oslovljava u svakoj sekciji.

Obavezno uzmite u obzir da je cijela Biblija pisana nama, ali nije cijela Biblija za nas da ju slijedimo u instrukcijama i nauku (kao na primjer Zakon).

2.TIMOTEJU 2:15 Proučavaj da se kao prokušan pokažeš pred Bogom, kao radnik koji se ne treba stidjeti, koji ispravno razdvaja riječ istine.

Tri podjele Biblije:

1) NEKOĆ (PROŠLA VREMENA) - POSTANAK-MALAHIJA, MATEJ-DJELA 9 (ZAKON I NAROD IZRAEL)

2) ALI SADA (DANAŠNJE DOBA) - DJELA 9-28, RIMLJANIMA-FILEMONU (CRKVA, TIJELO KRISTOVO DOBA MILOSTI I UZNESENJE NA NEBO)

3) VJEKOVIMA KOJI DOLAZE - (BUDUĆE DOBA) - HEBREJIMA-OTKRIVENJE (VELIKE NEVOLJE, I DRUGI DOLAZAK KRISTOV NA ZEMLJU ZA IZRAEL)

Petar Bradvić

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.