четвртак, 12. децембар 2019.

KOMPROMIS VERE I ZAKONANeki smatraju da su se opravdali verom, ali potom ostaju opravdani vršenjem Zakona Mojsijevog. Dakle ipak su pomešali veru i Zakon, ali takvog kompromisa ne može, prema Bibliji, biti. Ne može čovek u isto vreme imati i svoju i Hristovu pravdu i u isto vreme pouzdati se u Boga i u Zakon, kao što ne može biti u isto vreme rob i slobodan. Pogledajmo šta Pismo o takvima govori.

Gal 4,21-31 

"Recite mi vi , koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Avraam imao dva sina, jednog od ropkinje i jednog od slobodne. Ali onaj od ropkinje rođen je po telu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedna s brda Sinaja u Arabiji, i odgovara sadašnjem Jerusalimu, jer robuje zajedno sa svojom decom. Onaj pak Jerusalem gore slobodan je: on je majka naša. Vi ste braćo kao Izak, djeca obećanja. I kao što je onda onaj po tijelu progonio onoga po duhu rođenoga, tako je i sada. Nego, što veli Pismo? Otjeraj sluškinju i sina njezina,j er sin ropkinje ne smije biti baštinik sa sinom slobodne. Zato braćo, nismo djeca ropkinje nego slobodne."

Avraam je hteo da pomogne Bogu uzimajući Aagaru za naložnicu. Ali Božije obećanje se odnosilo na Avraamovu ženu Saru, a ona je bila nerotkinja. Ismail se rodio prirodnim putem po telu. Avraam je rastao u veri i kad je ostario i onemoćao i više nije mogao da ima dece ni sa jednom ni sa drugom, prestao je da se uzda u Boga i u SEBE i počeo da se uzda samo u Boga. Bog je učinio čudo i dobili su dete obećanja Izaka. Pavle kaže da Sara i Agara slikovito predstavljaju dva Zaveta, stari i novi sa Gologote. I šta se događa? Ismail sin Starog Zaveta, tj Zakona, progoni Isaka, Sina Novog Zaveta. Onaj rođen po telu progoni onog rođenog po Duhu. Pavle kaže da je i danas tako. Oni koji smatraju da je pored vere u Gospoda Isusa Hrista, neophodno držati i Zakon, puni su samopravednosti i smatraju da samo njihova crkva ide u nebo, jer samo ona drži Zakon, ostale crkve su bludnica ili njene kćeri iz Otk17. Da li Biblija piše negde da kad su hrišćani ispunjeni Duhom Svetim i spašeni milošću i imaš Duha, vrši još i Zakon i bićeš savršen. NE Nego naprotiv. Biblija kaže: "Otjeraj sluškinju i sina njezina, jer sin sluškinje ne smije biti baštinik sa sinom slobodne."

Neka Gospod pomogne da niko ko je započeo S Duhom Svetim ne završi s telom Zakonom. Videli smo da se Zakon nikako ne može i ne sme uvlačiti u živote onih koji su deca slobodne. Gal 3,18 Doista, ako se baština zadobiva po Zakonu, ne zadobiva se po obećanju. Dakle kompromis između vere i Zakona nije moguć.

Ivan Atila

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.