четвртак, 12. децембар 2019.

SPASENJE


Pokušajmo koliko možemo da razbistrimo ovu veliku temu kroz nekoliko jednostavnih rečenica iz svakodnevnog govora :

1. SPASENJE JE OD BOGA, A NE OD ČOVEKA 

Lk. 3:6.To je bila misao Oca iznesena kroz Sina i učinjena kroz Duha, a čovek nije imao udeo u planiranju niti u dodeljivanju istog. Njegov deo je samo da ga primi kao dar od Boga.

"Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božiji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našemu ". Rim 6:23

Jer je sin čovečiji došao da nađe i spase što je izgubljeno ". Lk. 19:10

Čim je čovek sagrešio, Bog je objavio svoj veliki plan spasenja; 1 Moj 3:15 

2.SPASENJE DOLAZI SAMO KROZ HRISTA

Djela. 4:12 Petar je pod pomazanjem Svetog Duha govorio Jevrejskom Sinedrionu da kroz Hrista dolazi spasenje ili osuđenje bez Njega. 

Hrist je došao da traži i spasi što je izgubljeno. Lk.19:10. On je došao da dušu svoju da u otkup za mnoge. Mat. 20:28. On je dao zadovljštinu za naše grehe i za grehe celoga sveta.1 Iv 2:2. Kroz Njega smo primili pomirenje.Rim 5:11. Mi imamo izbavljenje krvlju Njegovom i oproštenje grijeha, po bogatstvu blagodati Njegove Ef 1:7 "bez proljevanja krvi nema oproštenja grijeha." Jev 9:22.

3.SPASENJE SE POSTIŽE KROZ BLAGODAT , A NE KROZ DELA

Ef. 2:8-10. Mi nismo sposobni da se sami spasimo kroz naša dobra dela, to je tako jasna nauka o ovom predmetu opisana od Pavla Apostola u njegovim poslanicama. Spasenje je potpuna blagodat. 

U Rimljanima Pavle dokazuje neznabošcima koji nisu imali direktno otkrivenje - zakon - od Boga, da su izgubljeni pošto nisu sledili svetlo koje su imali /1 gl savest / i da su Jevreji, koji su imali Zakon, izgubljeni, jer su pali i nisu išli po videlu kojeg su imali /2 gl/, pa zato on zaključuje da je sav svet kriv pred Bogom i izgubljen - "da se svaka usta zatisnu i sav svijet da bude kriv Bogu, jer se djelima Zakona ni jedno tijelo ne će opravdati pred Njim" Rim. 3:19-20. 

Jasno prisvajanje ove istine od Martin Lutera započelo je reformacijom u Evropi, nažalost, milioni protestanata živi sada u mraku u odnosu na ovu istinu i pokušavaju "da budu dosta dobri da bi se spasili" pokušavaju da spasu sebe potpuno ili delimično , umesto da uvide svoju bespomoćnost i da se predaju samo Onom koji može spasiti Rim 10:2-4 .

Ivan Atila

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.