четвртак, 12. децембар 2019.

APOSTOL PAVLE (TAJNA)Apostol Pavle je spašen, ne svojim dobrim delima, ni zakonom, nego slobodno Božjom milošću (1 Kor 15,8; Tit 3: 5).

Pavle je bio jedinstveni apostol. Bio je glavni progonitelj dvanaestorice apostola i sebe naziva poglavarom grešnika, ali ga je Bog pozvao da bude apostol Božje milosti (Dela 8: 1; Rim 1: 1, 15.15).

"Istinita je riječ i svakoga primanja dostojna da Hristos Isus dođe na svijet da spase grješnike, od kojijeh sam prvi ja. Ali toga radi ja bih pomilovan da na meni prvome pokaže sve trpljenje Isus Hristos za ugled onima koji mu hoće vjerovati za život vječni." (1.Tim 1: 15-16)

Gospod Isus Hrist ukazao se Pavlu na putu u Damask i mnogo puta nakon što je otkrio šta je „od početka sveta… skriveno u Bogu“, odnosno otkrivenje tajne.

"Da otkrijem svima što je služba tajne od postanja svijeta sakrivene u Bogu, koji je sazdao sve kroz Isusa Hrista" (Ef 3:8-9)

Pavle ovo otkrivenje naziva „Hristovom tajnom“, „tajnom među paganima“ i „raspodelom milosti Božje“. Ta se Hristova tajna razlikuje od onoga što su "govorila usta proroka otkako je svet započeo" o Hristu (Dela 3:21; Rim 16:25; Ef 3:1-3).


Pa, šta je ova tajna otkrila Pavlu?

Ova tajna o Hristu uticala je i na poruku spasenja i posvećenja (Božje odvajanje naroda za njegovu službu).

Tajna u vezi spasenja je Hristovo evanđelje: kako bilo koji čovek može biti opravdan slobodnom Božjom milošću kroz veru u Hrista Isusa (Rim 3:20-26 ,15:16; Ef 6:19) 

Tajna otkrivena Pavlu u pogledu posvećenja identitet je novog stvorenja koje se naziva crkva, jedno telo Hristovo (Rim 12:5 ; Ef 4:4).

Crkva je pozvana da praktikuje i propoveda Hristovo evanđelje i sve njegove blagoslove u Hristu svim ljudima putem vere (Rim 5-8; Ef 1:3, 3:3-9).

Pravo deljenje proročanstva i tajne

Najvažnija stvar koju treba naučiti u spoznavanju Božje volje u Bibliji je ispravno prepoznati i podeliti Hristovu tajnu u odnosu na ono što je prorocima bilo rečeno o Hristu.

Ono što je Bog govori kroz usta Njegovih proroka od početka sveta nije ono što Bog drži u tajnosti od kako je svet počeo (Dela 3:21, Rim 16:25). Mešanje ove tajne sa porukom proročanstava data Izraelu dovelo je do mnogih doktrinarnih krivoverja i zabuna .

Bez razumevanja tajne koju je Hrist otkrio Pavlu ne možemo biti verni upravitelji, niti verni Hristovi službenici.

"Tako da nas drže ljudi kao sluge Hristove i pristave tajna Božijih. A od pristava se ne traži više ništa, nego da se ko vjeran nađe."(1.Kor 4:1-2)

Džastin Džonson

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.