четвртак, 12. децембар 2019.

ZAKON I PROKLESTVOVrlo je opasno uglavljivati Zakon u hrišćanski život i njegovim držanjem uslovljavati spasenje. Čovek tad može sam sebe vrlo lako staviti pod prokletstvo. 

U Gal. 3,10-12 Pavle piše: "Doista koji su god od djela Zakona, pod prokletstvom su svi. Ta pisano je: Proklet tko se god drži i tko vrši svega što je napisano u Knjizi Zakona a da se pred Bogom niko ne opravdava, Zakonom očito je, jer: Pravednik će od vjere živjeti. Zakon pak nije od vjere, nego veli: Tko ga vrši, u njemu će naći život." 

Čovek koji prihvata Zakon kao merilo svojeg saršenstva i misli držanjem Zakona ugađati Bogu, tada mora shvatiti da je dužan vršiti ceo Zakon. Iz Zakona se ne može nešto uzeti a nešto odbaciti kao što neki pogrešno čine i uče druge. Oni su prihvatili Zakon čistog i nečistog, zakon desetka, subotu i drugo, ali istovremeno odbacuju deo Zakona govoreći da je to ukinuto i da je nepotrebno. Bog nigde nije dozvolio da se njegov Zakon deli na moralni, ceremonijalni i građanski, a potom da se svojevoljno odlučuje šta prestaje, šta vredi, šta je moralno, šta ceremonijalno. 

Ako se već neko želi podložiti Zakonu, tada mora držati sve što piše, ne samo na kamenim pločama, nego sve što piše u knjizi Zakonskoj stih 10 a tamo su upisane zapovestii. Da bi Galaćani shvatili važnost ovoga, Pavle to naglašava i u Gal.5,3 gde kaže: 

"I ponovo svečano tvrdim svakomu koji primi obrezanje da je dužan izvršiti sav Zakon."

Zašto bi njihovoj veri smetalo držanje Zakona tj. obrezanje? Zato što Zakon čoveku SKREĆE pogled s Krista, na njega samog, na Zakon. U Gal. 5,2 kaže: 

"Evo ja Pavle, velim vam: ako se obrežete, tj. držite Zakon, Hrist vam neće ništa značiti." 

Ovde se obrezanje uzima kao jedna od zapovedi koja u stvari predstavlja Zakon. Tako se mogla uzeti i subota ili neka druga zapoved. Problem je bio u tome: Zašto je paganskim Hršićanima trebao i ZAKON? Zar im Hrist nije dovoljan? Hteli su "UČVRSTITI" spasenje delima kao što je obrezanje, držanje subote i slično. Ali Bogu ne ugađamo sa time što mi činimo. Hršćanstvo nije ČINI OVO ili NE ČINI TO I TO, nego se hršćanstvo temelji na VEĆ UČINJENOM , na HRISTU. 

Ako čovek želi izbeći prokletstvo mora se odreći Zakona. Jer ako se stalno vraća Zakonu, Zakon ga stalno osuđuje, jer je čoveku nemoguće ispuniti svaku titlu Zakona. Ko to kaže da može taj je lažac! A da ne bi taj sebi cilj uzalud postavljao kao što neki čine Pavle ih upozorava. Zato im Pavle piše: 

"Ta ni sami obrezani ne opslužuju zakon, ali hoće da se vi obrežete da bi se mogli ponositi vašim tijelom Gal. 6,13 

Ni sami Adventisti ni njima slični ne vrše Zakon onako kako je to zapoveđeno, ali ubeđujući ljude da je greh raditi subotom, ubeđujući ljude da prihvate zakon čiste i nečiste hrane i pridobjajući ih za svoju zemaljsku organizaciju, tada se mogu pohvaliti njihovim telom (I govoriti vidi koliko nas je Doktora, pravnika pametnih ljudi, koji se čuvamo ovoga onoga učimo ljude da se zdravo hrane, jednom i to subotom slave Boga i šta je šta nevalja kad piše u Bibliji a to je večni Zakon mi smo kao Galaćani na pravom putu ko ste vi da nam branite kad nam je sve jasno) kad ljudi to sve prihvate tada se zna kome pripadaju njihova tela. Zaboravlja se ova lepa opomena Pavla da je jako opasno i nehrišćanski ponovo se vraćati na Zakon jer je proklet ko ne vrši svega što je napisano u Knjizi Zakona. Pravednik živi od vere, a Zakon pak nije od vere nego: Ko god vrši , u njemu će naći spasenje. A to je nemoguće kaže Pavle. Niko nikada neće moći ispuniti Zakon. To je samo Jedan mogao onaj isti koji ga je napisao svojom rukom na gori Horiv. Zato držimo se milosti Božije i vere u Isusa i Njegovu pravdu i objašnjenje njegovog Apostola kojeg nam je dao Isus a ne ovih novih apostolica koje šire laž i tugu u hrišćanstvu koje je zavedeno i luta pustinjom ovoga sveta i često ne verujući da verom u Hrista čovek ima sve i ne treba mu ništa više. Čuvajte se onih koji Zakonom žele da vam skrenu pogled s Hrista a i sami znaju da Zakon ni oni ne drže niti mogu. 

Ivan Atila

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.