четвртак, 12. децембар 2019.

ZAKON I PRAVEDNOST


Pavle u Rim 7,12 kaže: "Stoga: Zakon je bez sumnje svet, a zapovjest i sveta i pravedna i dobra." Iako je Zakon takav, pravedan, Bog je imao plan spasenja nezavisan o Zakonu. Rim.3,21 A sada se NEZAVISNO od Zakona očitovala Božija pravednost za koju svedoče Zakon i Proroci. Zakon je bio pravedan jer je izražavao volju Božiju za vreme trajanja Sinajskog saveza, ali u Novom Zavetu se očitovala Božija pravda - bez zavisnosti o Zakonu.

U Fil.3,6 -Pavle kaže da je po pravdi Zakona, besprekoran, i ako je bio progonitelj crkve. Kako je to moguće? Progoni crkvu Hristovu, a bio bezprekoran po pravdi Zakona. Nije li to danas slučaj kod mnogih religija i religioznih ljudi. Obožavaju navodno Boga po Zakonu, a proganjaju Božiju crkvu. Proganjaju nanovorođene Hrišćane. Isto tako je Zakon svet jer je izražavao volju Svetog Boga. Sve što je odvojeno za Boga i za službu Bogu, je sveto tj posvećeno. Posude u Hramu su bile svete, žrtve u Hramu su bile svete /3Moj 22, 2-3/, mnogi blagdani su bili nazvani svetima /Neh 10,32/ ali , u pravom smislu jedino je Bog istinski SVET. Takođe, se kaže da je Zakon ili zapovest dobra. Dobra je zato što izražava volju onoga koji je jedini dobar. Ali izraz da je Zakon dobar je relativan, kao što smo rekli, jedino je Bog aposolutno dobar. Isus kaže u Mar 10,8-10. Zašto me zoveš dobrim? reče mu Isus. Samo je jedan dobar, Bog... Mi ne smemo naglašavanjem nekih citata proizvesti kod ljudi krivo shvatanje. Pavle kad kaže da je Zakon svet pravedan i dobar ne kaže da je to razlog da ga držimo. Zar i zapovesti koje neki zovu ceremonijalnim nisu bile svete, pravedne i dobre? Svakako da jesu. Rekli bi smo proučavajući ih, Gospode, tvoj Zakon je zaista savršen, I zaista je savršen. Da li je to razlog i da ga držimo ako Bog to više ne zahteva?

Plan spasenja čoveka je Neovisan od Zakona jer je to Bog hteo. Ko se tome protivi protivi se Bogu. Ko se želi Zakonom ponovnog držanja opravdavati da je dobar pada na ispitu jer jedino je Bog dobar.

Znači nezavisno od Zakona očitovala Božija pravednost za koju svedoče Zakon i Proroci. Znači Stari Zavet je izražavao volju Božiju za taj Zavet ali sada u Novom Božija pravda se očitovala NEZAVISNO od Zakona. Rim 3,21

Ivan Atila

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.